INTERACTIE

Gezien op 31 januari 2019 bij Autograrage Probaat I HET PON

ARTISTIEK ONDERZOEK INTERACTIEVE PERFORMANCE

Zes dansers wandelen tussen de nietsvermoedende toeschouwers door en stellen zich aan hen voor. Een hand, een naam, een lach: contact. Dan gebeurt er iets onverwachts: de dansers verplaatsen het publiek. Het besef dringt tot hen door dat ze onderdeel zijn van een voorstelling. Muziek. De dansers bewegen door de ruimte, kruipen tussen het publiek door en plaatsen hen in een kring. Het zorgt voor verbinding, maar ook voor kwetsbaarheid. 

“Ik vond het mooi om te zien hoe anders iedereen reageerde op wat er gebeurde. Sommigen waren gelijk enthousiast en lieten zich heel makkelijk ‘meevoeren’, anderen zag je echt terugdeinzen en onzeker worden. Het effect van de performance vond ik echt tof: dat mensen die elkaar niet kenden met elkaar ‘verbonden’ werden en ook echt met elkaar in gesprek gingen. 

Mooi om te zien wat jullie met dans teweeg brengen. Bij onze bijeenkomst zorgde het er niet alleen voor dat mensen met elkaar in gesprek gingen, maar ik denk ook dat het hielp om te reflecteren op onze samenleving: waarom zijn we zo ‘los’ van elkaar? Waarom is het raar om mensen aan te spreken? En al helemaal raar om mensen aan te raken? Mij heeft het in ieder geval aan het denken gezet.” (Bo Broers MSc,Adviseur-onderzoeker HET PON)

Wat is de grens tussen het publiek en de dansers en hoe kunnen we die grenzen vervagen? Kunnen we met onze dansers zover komen dat het publiek het overneemt? Dansnest onderzoekt tijdens het performen van deze voorstelling hoe mensen zich gedragen in relatie tot de onderlinge ruimte waarin zij zich verbinden en bevinden. Als bezoeker van de voorstelling word je automatisch deelgenoot van een voorstelling: je wordt omgeven door dans en daarin opgenomen. Er ontstaat interactie waarvan je niet precies weet wat er gaat gebeuren en hoe daarop te reageren. Het effect voor het publiek is dat er nieuwe inzichten ontstaan op het eigen gedrag binnen de ruimte en de omgeving: een transformatie. Na iedere performance wordt er geëvalueerd en gerepeteerd om de oefening voor het creëren van de interactie aan te scherpen en de ‘vondsten’ te integreren. Dit proces wordt gedeeld met studenten en stagiaires dansopleidingen.

Andere projecten

DE ADER

ARK

DANSVISITE

KORT CONTACT

LIJN

LANG LEVE..!

AROUND US

Facebook
Instagram