01-07-2020

DANSVISITE

Den Bosch I  Breda  I Tilburg
DANSVISITE 
Dansnest duikt op in de stad; daar werkt ze in alle vrijheid aan haar choreografieën. Dwars door straten, bij speciale gebouwen, op pleinen of op braakliggend terrein. Haar sociaal-artistieke werk vertelt over de huidige tijd, hoe we onze leefomgeving ervaren en hoe we omgaan met elkaar. Want hoe beweeg je je in een anderhalvemetersamenleving? Hoe maak je contact in een tijd waarin aanraking niet mogelijk is? In haar choreografie ‘Dansvisite’ geeft Dansnest reflectie op hoe we in Coronatijd elkaar toch kunnen toelaten en fysiek op elkaar kunnen afstemmen.
Lang Leve...!
In 2019 creëerde Dansnest haar eerste Dansvisite in Den Bosch. Dansnest onderzocht daarbij het belang van ‘aanraking’ bij ouderen in het kader van het actieonderzoek ‘Lang Leve..!’ van de Academie voor Beeldvorming in Den Bosch. Geïnspireerd op gesprekken met ouderen en de inrichting van hun huis, dansten professionele dansers een choreografie in de huiskamer van de bewoner. Gesprekken van mens tot mens transformeerden zo in een creatieproces waarbij de bewoner en de danser geïnspireerd door elkaar bewegen in een huiskamer. De Dansvisites waren stof tot gesprekken met buurtgenoten én een opstap voor senioren om meer verbinding met de cultuur in hun stad te maken.
Dansvisite in Coronatijd
Een Dansvisite zoals in 2019 is door het Coronavirus plotseling onmogelijk geworden. Aanraking en nabijheid van dansers in de huiskamer van ouderen zijn van iets positiefs iets beangstigends geworden. Dansnest gaat daarom op zoek naar de mogelijkheden voor Dansvisites in een anderhalvemeter-samenleving. Hoe maak je contact met ouderen in een tijd waarin aanraking niet mogelijk is? Hoe kunnen we elkaar weer toelaten en daarmee aan vertrouwen bouwen in het licht van een gezonde omgang en zingeving?
Open werkproces
In Den Bosch, Tilburg en Breda gaan makers-duo Nana van Moergestel en Neel Brans samen met 3 professionele dansers, wijkwerkers en een aantal zelfstandig wonende ouderen aan de slag in een open werkproces. Door praten, afstemming en improvisatie ontstaan performances bij diverse flats en appartementen waarbij ‘fysieke afstemming’ tussen bewoner en danser centraal staan. Door het open werkproces is de eindvorm nog niet definitief.
Invloed op de choreografie
Startidee is vooralsnog dat drie dansers op een grasveld of plein voor de balkons van een flat staan. Ze hebben headsets op en maken zo telefonisch contact met iemand uit de flat. De bewoner kijk naar de dansers maar heeft geen idee met wie van hen hij contact heeft. Aan de hand van het gevoerde gesprek ontvouwt zich een bewegingspatroon. De danser vertelt hoe zij de omgeving en details daarin ervaart. Ze laat de bewoner door haar ogen opnieuw kijken naar de leefomgeving. De dansers voeren het tempo met elkaar op en houden het gesprek gaande wat leidt tot absurde, spannende en mooie momenten. Er volgen situaties waarbij de danser al improviserend fysiek gaat reageren op het gesprek met de bewoner die doorkrijgt dat hij invloed kan uitoefenen op de choreografie. Elke danser heeft bij iedere performance een andere bewoner aan de lijn, waardoor alle performances anders zijn. Voorbijgangers en andere flat- en buurtbewoners worden door de openbaarheid van dit project ook toeschouwer.
Voorstellingen
Het project ‘Dansvisite in Coronatijd’ wordt door Dansnest uitgevoerd in DenBosch, Tilburg en Breda in de maanden juni, juli en augustus 2020. Het project komt tot stand in samenwerking met Wijkwerkers van Farent, ContourdeTwern en Zorg voor Elkaar en de Kunstinstellingen Babel, Art Fact en NieuweVeste.
Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met: Nana van Moergestel | Artistiek Leider en Choreograaf van Dansnest info@dansnest.nl 
Over Dansnest
Dansnest duikt op in de stad; daar werkt ze in alle vrijheid aan haar choreografieën. Dwars door straten, bij speciale gebouwen, op pleinen of op braakliggend terrein. Haar sociaal-artistieke werk vertelt over de huidige tijd, hoe we onze leefomgeving ervaren en hoe we omgaan met elkaar. Elke voorstelling laat een nieuwe doelgroep meekijken, of dat nu van achter de vitrage of tussen een massa mensen is. Die ontmoeting met publiek zorgt voor een transformatie van een heel normaal straatbeeld naar een spanningsveld tussen stadsbewoners en een podium voor de danskunst.
Partners
Het project ‘Dansvisite in Coronatijd’ komt tot stand in samenwerking met Academie voor Beeldvorming, Kunstinstellingen Babel, Art Fact en NieuweVeste en de relatie die zij hebben met de maatschappelijke partners in de wijken van de Brabantse steden.

Andere projecten

DE ADER

ARK

KORT CONTACT

LIJN

LANG LEVE..!

INTERACTIE

AROUND US

Facebook
Instagram