LIJN

Uma Visual Storytellers legt de LIJN vast op film

LIJN - line

LIJN loopt. Er zijn steeds meer mensen betrokken en plekken bewandeld. De dansers zijn de aanjagers van de beweging. Met LIJN wordt ervaren hoe het is om samen in een rechte lijn te lopen, gewoon vooruit geschouderd aan elkaar.  In welk tempo lopen we en wat doen we met degene die minder snel loopt? Laten we die achter, trekken we die erbij, halen we die later op, nemen we die mee op de rug? Hoe gaan we om met obstakels die we onderweg tegenkomen? Met LIJN geven we geen antwoord, er is geen beste manier om het voor elkaar te krijgen. Wel kunnen er verschillende mogelijkheden onderzocht worden en uitgeprobeerd zodat we het later samen over die ervaring kunnen hebben. Lukt het ons om geschouderd te blijven? 

Lees meer in Blastblog#17

LIJN in Doornbos
Op 6 februari 2020 vond de filmpremière van LIJN in Doornbos plaats. In deze filmdocu is de aanpak van de makers te zien om tot een LIJN te komen in een wijk van Breda.
 
Acties van LIJN vonden plaats op verschillende plekken in de stad

 

26 januari 2018 I Cultuurnacht Breda

WENDY VAN GROENINGE (DANSMAGAZINE) OVER HET EXPERIMENT LIJN 

Nana van Moergestel en Neel Brans zijn artistiek eindverantwoordelijk voor de dansprojecten van Dansnest. Dans op locatie is een signatuur voor hun projecten met een heel eigen werkwijze van de omgeving verkennen, zich afvragen wat die nodig heeft en welke bewegingen de ruimte en mensen oproepen. 

Het huidige project speelt zich af in de stad Breda, met diverse multiculturele, energieke en verbonden of juist schurende podia. Dansnest integreert in de stad door regelmatig dansend en bewegend deel te nemen in het alledaagse decor. De dansers worden op deze manier een onderdeel van de routine van de bewoners. 

Dansfilm

Voorafgaand aan het optreden bekijk ik een dansfilm opgenomen in een wijk in Breda. De dansers verkennen de omgeving met hun bewegingen. Op een enkele verbaasde passant na, nemen de gefilmde bewoners op een natuurlijke manier deel aan de bewegingstocht. Je ziet bijvoorbeeld een naaiatelier waar de dansers over tafel lopen terwijl de vrouwen door gaan met kleding verstellen, kleine gangetjes die de dansers al dansend langs bewoners naar tuinen van rijtjeshuizen leiden en een brede hoofdweg waar iedereen samenkomt. Op het einde van de film lopen steeds meer bewoners mee in de rij die de dansers ondertussen gevormd hebben. De integratie van bewoners en passanten met de dansers is een terugkerend thema met bijzondere gevolgen. Aan de ene kant integreren de dansers volledig in de omgeving, maar aan de andere kant is dat bijna onmogelijk zonder een reactie of aanpassing van de mensen die ze hier tegenkomen. Het gevolg is dat de bewoners uit hun dagelijkse routine lijken te stappen en op dat moment deelnemen aan de getoonde expressie met de mogelijkheden waarover ze op dat moment beschikken.  

Skatepark

Na de film ga ik voor het vervolg de koude loods van het skatepark binnen. Zeven dansers staan op de rand van een verhoging. De skatebaan is bedoeld als metafoor voor de stad met zijn obstakels, hindernissen en open vlaktes vol mogelijkheden. Van links naar rechts, van voor naar achter,  hoog en laag, individueel of samen, verkennen de dansers heel de oppervlakte van de loods. Wanneer ze zich van een hoogte laten afglijden, zegt een skatejongen naast me: “wicked!”. De bewegingen zijn simpel en puur, zonder opsmuk van dwingende danstechnieken waardoor de voorstelling heel toegankelijk is voor een breed publiek. 

 

 

Andere projecten

DE ADER - THE VEIN

ARK

DANCE VISIT

KORT CONTACT

LANG LEVE..!

Interactieve Performance

Gallery

Facebook
Instagram