INTERNATIONALE DAG VAN DE DANS

U P D A T E
Donderdag 29 april belooft een hele regenachtige dag te worden. Vandaar dat de vier voorstellingen in de wijken Mastbos, Ruiterbos, Boeimeer en Centrum zijn vervroegd naar woensdag 28 april. Een dag eerder dus dan aangekondigd.
De voorstelling op Sportpark zal wel gewoon doorgaan op donderdag 29 april aan het einde van de dag.

 

Dansnest haalt de Internationale Dag van de Dans naar Breda

Met hulp van een aantal landelijke en lokale partners haalt Dansnest op 29 april 2021 de Internationale Dag van de Dans naar Breda. De Internationale Dag van de Dans is al jarenlang een internationaal fenomeen, dat in Nederland nog nauwelijks aandacht krijgt. De viering werd begin jaren tachtig geïnitieerd door het International Theatre Instituut; de belangrijkste partner voor performance art van UNESCO. De dag streeft ernaar om educatie en participatie in dans aan te moedigen door middel van evenementen en festivals die op die datum over de hele wereld worden gehouden.

Vijf pop-up Dansvisites door heel de stad

Op 29 april aanstaande zal Dansnest opduiken in verschillende wijken in Breda met vijf outdoor pop-up performances. Dansnest speelt op vooraf bepaalde -maar vanwege Corona geheimgehouden- locaties in de wijken Mastbos, Boeimeer, Ruiterbos, Sportpark en Centrum. De voorstellingen zijn op de kenmerkende veldjes bij portiekflats en appartementen. Daar wordt de voorstelling ‘Dansvisite in Coronatijd’ gedanst. Elke voorstelling duurt een ruim half uur en wordt gespeeld met live-muziek.

Over de voorstelling Dansvisite in Coronatijd

Mensen kunnen vanaf hun balkon of vanachter hun raam kijken naar de voorstelling. Een aantal van hen staat via hun telefoon in verbinding met de dansers. Het telefoongesprek met de danser is privé zodat deelnemers vrijuit kunnen spreken. Tegelijkertijd is de crew van Dansnest een barometer in Coronatijd. Hoe gaat het met je? Wie zorgt er voor je? Ondertussen beïnvloedt het gesprek de choreografie waar iedereen naar kijkt.

 

Op afstand toch intimiteit ervaren

Met de Dansvisites onderzoekt Dansnest wat het betekent om verbonden te zijn. Hoe kunnen we als makers onze dansvaardigheden inzetten om de ontmoeting tussen stadsbewoners te bevorderen en samen in beweging te komen, maar ook een vorm van intimiteit te ervaren wanneer aanraking niet mogelijk is? In de voorstelling ervaart het publiek wat onderlinge afstand letterlijk en figuurlijk is en hoe we die fysiek kunnen afstemmen en verkleinen. 


Partners

De Internationale Dag van de Dans werd mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de gemeente Breda, Kunstloc Brabant en Fonds Podiumkunsten. Vanuit het partnership tussen Dansnest en Nieuwe Veste Breda, sluit ook die laatste aan bij de Internationale Dag van de Dans door het initiëren van een SPRING -DansChallenge voor amateurdansers. Breda Marketing ondersteunt de Internationale Dag van de Dans vanuit de internationale bijdrage die Dansnest levert aan de stad. Dansnest is voornemens de Internationale Dag van de Dans samen met partners tot een jaarlijks terugkerend en groeiend fenomeen in Breda te maken.

Dansnest Veren

Tijdens de Internationale Dag van de Dans reikt Dansnest dit jaar haar eerste ‘Dansnest Veer’ uit. Deze veer gaat jaarlijks uitgereikt worden en is een aanmoediging voor -in de ogen van Dansnest- één of meerdere mensen die op een positieve bijdragen aan dans op locatie en/of in de publieke ruimte.  

Andere projecten

Facebook
Instagram