Drie keer Dansnest door Sara de Kort

Zaterdag 1 april 2017 | Rotterdam Centraal 
DE KUS  OVER DE ROL VAN INITIMEIT IN DE OPENBARE RUIMTE, WANNEER  'WE' VOELEN DAT 'ZE' ONS IN DE GATEN HOUDEN. 
Overal dezelfde routines: uitstappen, uitchecken, uitzwaaien. Het station kenmerkt zich door een voortdurende beweging van reizigers en passanten. Niets geks, bijzonders, spannends en opvallends. Tot het moment van... de kus. Intimiteit doorbreekt het 'gewone' in de openbare ruimte. Omdat het nog steeds gevoelig ligt.

Zestien dansers wandelen tussen de nietsvermoedende toeschouwers door en stellen zich aan hen voor. Een hand, een naam, een lach: contact. Dan gebeurt er iets onverwachts:de dansers verplaatsen het publiek. Het besef dringt tot hen door dat ze onderdeel zijn van een voorstelling. Muziek. De dansers bewegen door de ruimte, kruipen tussen het publiek door en plaatsen hen in een kring. Het zorgt voor verbinding, maar ook voor kwetsbaarheid. Want daar, te midden van alle indringende blikken, vallen de dansers elkaar vol overgave in de armen.

De geliefden vergeten de wereld om hen heen, laten elkaar geen moment meer los, versmelten in de kus. Al dansend en kussend banen zij zich een weg door de menigte.

Reacties passanten:
"Wat knap dat de dansers dit op straat durven te laten zien, heel gewaagd. Prachtig hoe de dans eindigt met die lange kus, het publiek verlangend achterlatend: ik wil mee, ik wil mee..."  
 
"De voorstelling draait om ontmoetingen met onbekenden, waardoor je óók jezelf ontmoet: wat denk en voel je op zo'n moment? Bijzonder dat 'de kus' door allerlei dansers wordt uitgevoerd: jongen-meisje, meisje-meisje en jongen-jongen. Ik werd er superblij van. Zie je de glimlach op mijn gezicht?"


DE KUS, een choreografie van Dansnest, mede uitgevoerd door danstalenten van Codarts Rotterdam
 en gevoed door passanten op Rotterdam Centraal tijdens ICAF Rotterdam/Big Day Festival, 2017.
 
 
 
 
Zaterdag 8 en zondag 9 april 2017 |  Kasteelplein Breda 
GRENS  ZONDER ZOUDEN DE MOGELIJKHEDEN EINDELOOS ZIJN...
Waar staan we? Op de grens van een nieuwe tijd? Waar gaan we naartoe? Zijn we straks nog net zo vogelvrij als nu? Of eerder begrensd: door opgetrokken muren, hekken en prikkeldraad? Angstig: door wetten en regels van anderen? En, als dát de toekomst is, zijn we dan in staat om ons weer vrij te vechten?

Het kasteel van Breda, sinds 1828 het onderkomen van de Koninklijke Militaire Academie. De jongens van Lucifers Slagwerk zetten de toon met kordate, ceremoniële en spannende tromslagen. 


Wie heeft nu de touwtjes in handen? Wie bepaalt de grenzen? Het voelt verstikkend, benauwend. De spanning stijgt, met het ritme van de trom- en drumslagen en de omgevingsgeluiden: startende brommers, klakkende naaldhakken, piepende fietsremmen. Op het strijdtoneel blijft niemand gespaard. De dansers betrekken de voorbijgangers bij hun 'gevecht': door op hen af te rennen, door hen te bespieden en te besluipen, door dreigend telefooncamera's op hen te richten. De een doet een stapje terug, terwijl de ander het schouwspel nieuwsgierig opzoekt. Ook zijn er mensen die voorbij lopen alsof er niets aan de hand is, zelfs wanneer de dansers voor hun ogen sneuvelen. Dan is de maat vol. Terug in het gareel! Het viertal marcheert de hoek om. Met een harde tromslag valt het doek.
 
Reactie passant:
"Geweldig! Een indrukwekkend tafereel in het alledaagse straatbeeld. Het is een gigantisch plein, wat je dwingt om geconcentreerd en gefocust te blijven kijken. Wat ik zag? Een slagveld, waarop iedereen, zowel danser als passant, slachtoffer werd."


GRENS, een voorstelling van Dansnest en Lucifers Slagwerk. Een modern slagveld van fysieke interacties tussen dansers, muzikanten en passanten tijdens het Zuiderwaterliniefestival Breda, 2017.
 
 
 
 
Zaterdag 15 april 2017 |  Buurtpark Geeren-Zuid, Hoge Vucht Breda 
SPRING  EEN GAT IN DE LUCHT! 
Welkom in het nieuwe buurtpark Geeren-Zuid. Wat ooit een saai grasveld was, is nu een bijzondere plek waarbij het draait om spelen, ontmoeten en verbinden. Een plek met veel groen, bomen, speeltoestellen en trapveldjes, waar buurtbewoners, jong en oud, nieuwe herinneringen gaan maken. Te beginnen met de feestelijke multiculturele opening van het park: het springevent!

De muziek start. Charlie Chaplin verschijnt op het groene toneel, met achter zich de dansende leerlingen van basisschool De Fontein. 'Charlie' zweept de boel goed op. Iedereen danst, klapt en springt mee op de klanken van de jarenvijftigmuziek. Het plezier is van de dansende gezichten af te lezen en werkt aanstekelijk.

Het publiek leeft mee. 
Een spektakel met fijne moves, mooie verhaallijnen, vrolijke noten én een betrokken publiek: just a day at the park...
 
Reacties passanten:
"Bravo, wat een mooi initiatief! Het was een levendige voorstelling, iedereen ging helemaal los."
 
"Wauw, leuk! Vooral die twee hoofdrolspelers, geweldige jongens. Het maakt me vrolijk. Ik wil het nog een keer zien!"    
 

SPRING, een samenspel van Dansnest en de wijk.

Andere projecten

Interactieve Performance

Around Us

LIJN

LANG LEVE..!

Facebook